Jongens

Wat gebeurt er bij jongens in de puberteit?

Jongens veranderen net als meisjes.
Alleen gebeuren er bij jongens andere dingen als bij meisjes.

Ruim genomen krijgen jongens de 'baard in de keel' tussen hun elfde en zestiende jaar. Deze term houdt in dat de stem zwaarder gaat klinken waarbij hogere pieken hoorbaar zijn. De 'baard in de keel' ontwikkelt vaak in een snel tempo. Soms gaan er maar een paar weken overheen voordat de stem definitief lager klinkt. Samen met deze ontwikkeling groeit ook de adamsappel mee die zichtbaar wordt. Vooral bij het slikken wordt de adamsappel goed zichtbaar.

De penis.

Fasen

[bewerken]Stimulatie

Een ejaculatie wordt meestal voorafgegaan door seksuele opwinding, wat meestal leidt tot een erectie. Dit hoeft niet altijd te resulteren in een ejaculatie. Stimulatie door middel van geslachtsgemeenschap of masturbatie kan genoeg zijn om een ejaculatie op gang te brengen. De duur van de stimulatie varieert per individu.

Het te vroeg ejaculeren wordt voortijdige zaadlozing genoemd. Het kan ook voorkomen dat er juist geen ejaculatie komt na langdurige stimulatie.

[bewerken]Ejaculatie

Als gevolg van stimulatie kan er een ejaculatie plaatsvinden. De ejaculatie wordt geregeld door het orthosympatisch zenuwstelsel. De ejaculatie duurt gemiddeld enkele seconden tot soms wel een minuut.

De ejaculatie begint met de zaadcellen die door peristaltische bewegingen van de zaadleiders worden voortgestuwd vanuit de bijballen, langs de zaadblaasjes en de prostaat. Bij de zaadblaasjes wordt basisch vocht toegevoegd, waardoor de zaadcellen actief worden. Ze kunnen zich dan voortbewegen met hun zweepstaart. De prostaat voegt vocht toe dat voedingsstoffen bevat voor de zaadcellen. Na dit proces is het sperma zoals het wordt geëjaculeerd.

Een gemiddelde ejaculatie bestaat uit 10 tot 15 samentrekkingen van de Musculus bulbospongiosus, een spier in het perineum. Na de eerste samentrekking zal de ejaculatie zich voltooien onder invloed van het orthosympatische zenuwstelsel, waarop er geen invloed uitgeoefend kan worden. De frequentie van de samentrekkingen neemt af tijdens de ejaculatie. De samentrekkingen verlopen meestal regelmatig, met aan het einde een aantal onregelmatige samentrekkingen.

[bewerken]Refractaire periode

De meeste mannen komen na een ejaculatie in een refractaire periode. Hierin kunnen ze geen erectie krijgen. De duur van deze periode verschilt sterk en wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder de leeftijd. Over het algemeen duurt de refractaire periode korter bij jonge mannen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

[bewerken]De mens

De eerste zaadlozing vindt bij mannen meestal plaats tussen het elfde en het zestiende levensjaar. Vanaf die eerste zaadlozing kan een jongen spermacellen maken, die echter meestal te zwak zijn om een kind te verwekken. Pas na ongeveer een jaar is dat wel mogelijk.

Gemiddeld loost een man 0,1 tot 10 milliliter sperma. De hoeveelheid wordt beïnvloed door factoren zoals de tijd die is verstreken sinds de vorige zaadlozing, leeftijd en hoeveelheid stress. Een man loost een bescheiden hoeveelheid in vergelijking met bijvoorbeeld een beer (varken), die soms wel een halve liter loost. Het wereldrecord bij de mens is volgens de Amerikaanse uroloog Metcalf een half theekopje vol.

onder zie je een man boven een vrouw

Twee hele belangrijke verschillen tussen de puberteit bij jongens en meisjes zijn de leeftijd waarop het begint en de hormonen die er een rol bij spelen.

Hoewel de leeftijd waarop de puberteit begint per persoon verschilt, begint het bij meisjes gemiddeld 1 tot 2 jaar eerder dan bij jongens (de puberteit begint bij meisjes tussen de 9 en de 14 jaar en bij jongens van 10-17 jaar). Ook vindt de ontwikkeling in minder tijd plaats.[1] Meisjes bereiken hun volwassen lengte en zijn geslachtsrijp na ongeveer vier jaar na het verschijnen van de eerste secundaire geslachtskenmerken. Jongens daarentegen, doen er zes jaar over en groeien relatief langzamer.

Bij mannen is testosteron, een androgeen, het belangrijkste hormoon. Testosteron zorgt voor vrijwel alle mannelijke secundaire geslachtskenmerken, maar een bijproduct ervan is estradiol. Echter, de hoeveelheid neemt later en langzamer toe dan bij meisjes. Jongens zijn ongeveer 2 cm kleiner dan meisjes voor het begin van de puberteit, maar volwassen mannen zijn gemiddeld 13 cm langer dan vrouwen. Dit verschil ontstaat door het relatief late begin en langzame ontwikkeling van jongens. Dat wordt op zijn beurt weer veroorzaakt door de langzame toename van estradiol.

Het belangrijkste hormoon bij de ontwikkeling van meisjes is estradiol, een oestrogeen. Estradiol zorgt voor de groei van de borsten en de baarmoeder. Het zorgt ook voor de groei van het lichaam in het algemeen. De hoeveelheid estradiol neemt sneller toe en bereikt hogere concentraties dan bij jongens.

seksualiteit

 

 

 

 

 

De meeste vragen die per mail aan het JIP gesteld worden, gaan over seks en seksualiteit. We willen je in dit deel van de site alles vertellen over seksualiteit. 

 Boven het menu aan de linkerkant zie je 'faq''links' en 'woordenboek'.
Bij faq kun je de veelgestelde vragen lezen. Misschien kun je er ook een antwoord op jouw vraag tussen vinden, of vind je het leuk om te lezen wat anderen voor soort vragen stellen aan het JIP.
Bij links kun je een aantal goede links naar sites vinden die ook informatie over seks en seksualiteit hebben.
In het woordenboek kun je woorden op zoeken die over seks of seksualiteit gaan.